Selecteer een pagina

Prentenboekenmaker en illustrator Max Velthuijs werd geboren op 22 mei 1923 in Den haag. Ruim een miljoen boeken van zijn hand vonden de weg naar huiskamers, bibliotheken en scholen over de hele wereld. In 1962 debuteerde hij als illustrator van kinderboeken met de bundel bakerrijmen: Versjes die wij nooit vergeten. Zijn werk werd meteen vol lof ontvangen, want het boek werd verkozen tot een van de  ”best verzorgde vijftig boeken” van het jaar.

Daaropvolgend maakte hij een groot aantal prentenboeken waarbij hij zelf ook de teksten schreef en dat bleek een zeer goede combinatie van twee talenten die hij bezat. Schrijven en tekenen. Zo ontstonden ook zijn bekende Kikkerboeken. Max Velthuijs was gek op dieren, en voorzag deze geheel van een eigen karakter. Kikker, Eend en Varkentje zijn onder andere een paar van zijn dierlijke helden. Met de boeken over Kikker brak Max Velthuijs nationaal en later ook internationaal door. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen werd vertaald in talloze talen. Daarna volgende nog vele andere avonturen van Kikker en zijn vrienden.

In de boeken van Kikker komen grote en moeilijke onderwerpen aan bod, die in sublieme eenvoud worden geschilderd en verteld, zodat kinderen op speelse wijze kennis maken met dagelijkse gebeurtenissen. De wereld van Kikker en zijn vrienden is een optimistische wereld waarin het motto luidt: ” is het leven niet prachtig”. In deze wereld is iedereen gelijk en geeft elk dier zijn eigen karakter en vaardigheden.

Het werk van Max Velthuijs werd zeer vaak bekroond; in 2004 nog met de belangrijkste internationale prijs: de Hans Christian Andersenprijs.

Max Velthuijs overleed in 2005 op 81 jarige leeftijd in Den Haag. Dat jaar daarna in 2006 verscheen Kikker in de wind, een boek gebaseerd op de opzet en schetsen voor een nieuw prentenboek van Max Velthuijs wat hij helaas niet meer heeft kunnen afmaken.